Vakantiegeld Samen Delen 2022

Afgelopen winter hebben we de actie ‘Apeldoorn geeft warmte’ gehouden, om mensen een bijdrage te geven die door de stijgende energieprijzen en hoge inflatie in grote problemen komen. Dankzij de vele gevers konden we aan duizend huishoudens een bedrag van 100 euro geven – en supermarkten deden er 5 euro per huishouden bovenop. Die actie konden we zo organiseren vanuit de jarenlange ervaring met Vakantiegeld Samen Delen.

Al veel aanvragen

In de gemeente Apeldoorn groeit de verbinding van kerken met mensen in armoede sterk. Steeds meer mensen kennen de kerken als een adres voor solidariteit en steun. Dat betekent dat ook het aantal aanvragen voor een bijdrage via Vakantiegeld Samen Delen sterk stijgt. We verwachten dit jaar aanzienlijk meer goedgekeurde aanvragen dan de 809 van vorig jaar. En dat maakt het spannend.

Arm en rijk

Voor veel mensen met een goed inkomen is vakantiegeld een flink bedrag extra. Het is vaak meer dan minima in de maand ontvangen om van te leven. Dit jaar liggen de normen voor een gezin op netto € 1.629,76 per maand en voor een alleenstaande (ouder) op € 1.140,83. Je hoeft niet goed te kunnen rekenen om te begrijpen dat na het betalen van de vaste lasten - huur, energie en verzekeringen - er maar weinig overblijft voor dagelijkse boodschappen en alle andere uitgaven zoals kleding, sport, kapper en nog zoveel meer.

Ook dit jaar weer veel verbondenheid?

Is er opnieuw in onze kerken een grote bereidheid om te delen met wie het minder heeft? Vorig jaar was er een recordbedrag van ruim 155.000 euro (190 euro gemiddeld per huishouden). Dat was om stil en warm van te worden. Ook dit jaar hebben we er als organisatie alle vertrouwen in dat we een mooi bedrag bij elkaar krijgen. Veel mensen geven met liefde, omdat het weliswaar de kloof tussen arm en rijk niet dicht, maar toch een gebaar van verbondenheid is. Door het persoonlijk contact bij het delen van het vakantiegeld kunnen we soms ook mensen verdere ondersteuning bieden.

Geven?

U kunt t/m 6 juni een gift overmaken op rekeningnummer: NL 69 RABO 037 37 40 298 t.n.v. de Diaconie Protestantse Gemeente Apeldoorn (PKN) o.v.v. Vakantiegeld Samen Delen.

Uw gift is aftrekbaar voor de belasting. U kunt ook geven via de QR-code. 100% van de giften komt ten goede aan de actie.

Ontvangen:

Wie langer dan een jaar een inkomen heeft van maximaal 110% van het netto minimuminkomen, nodigen we uit een aanvraag te doen. Alle voorwaarden om in aanmerking te komen voor een bijdrage, zijn te lezen op onze website: www.vakantiegeldsamendelenapeldoorn.nl .

Om een aanvraag te kunnen doen moet u wonen in het gebied waar de kerken de actie dragen: Apeldoorn, Beekbergen, Beemte Broekland, Hoog Soeren, Lieren, Loenen, Oosterhuizen, Ugchelen en Wenum-Wiesel.