Skip to main content

Fietslessen vluchtelingen

Fietslessen voor vluchtelingen : We zoeken vrijwilligers!

Voor het geven van fietslessen voor scholen zoals De Vlinder en het AZC zoeken we vrijwilligers die hierbij willen helpen.
Het gaat om 2 doelgroepen :

- Vrouwen van buitenlandse afkomst, die niet opgegroeid zijn met een fietscultuur
- Kinderen

De eerste groep is vooral bang om te vallen, en als ze een beetje kunnen fietsen zijn ze bang voor het verkeer. Ze moeten leren dat de automobilisten rekening met hen houden, als ze zich aan de verkeersregels houden.
De taak van de fietsles-vrijwilliger is dan vooral oefenen op de weg zodat de dames steeds meer zelfvertrouwen krijgen. Je begint met een eenvoudig traject, dat na verloop van tijd steeds wat moeilijker wordt, eindigend met fietsen in het centrum.
Onderweg stop je af en toe om verkeersborden, of verkeerssituaties uit te leggen.
Het leren fietsen gaat dan volgens het stappenplan van de Fietsersbond:
Dit plan wordt in hoofdlijnen aan de vrijwilligers uitgelegd.
Het gaat dan b.v. om :

1.       Balans oefenen
2.       Zelfstandig fietsen
3.       Speciale oefeningen
4.       Op de weg oefenen
5.       Theorie rond verkeersborden en regels
         
De dames krijgen ook het boekje "Ik leer fietsen".
Dit boekje is naast Nederlands beschikbaar in verschillende talen, zoals :
- Engels
- Arabisch.
En elektronisch ook in het Oekraïens en Russisch.

Klassikaal uitleg rond de belangrijkste verkeersregels en borden.

Voor kinderen geldt in principe hetzelfde stappenplan. Wel gaat dat vaak een stuk sneller omdat ze nog geen angst hebben.
Voor kinderen die al kunnen fietsen, is een fietsparcours uitgezet dat wat moeilijker is dan voor volwassenen. De pionnen wat dichter bij elkaar, wat extra oefeningen om te leren fietsen met één hand aan het stuur. En soms fietsspelletjes om het leuk te houden. Eventueel worden ook de fietsen gekeurd. Met kinderen gaan we ook de weg op als ze goed genoeg kunnen fietsen, en als er voldoende ondersteuning van ouders/leerkrachten is.

We zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers, met veel geduld die mee willen helpen.

Heb je interesse dan kun je meer informatie inwinnen bij Bert Middeldorp, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefoon: 06 42777025.

Je kunt ook een keer komen kijken bij Da Capo waar we op dinsdagochtend tussen 9 en 10, en tussen 10:30 en 11:30 fietslessen geven. Da Capo is gehuisvest in de Finse School (Eksterweg 71, Apeldoorn Zuid).